KASTAMONU / İNEBOLU - İstiklal Yolu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı

Okulumuzda faaliyet gösteren alanların başında Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı gelmektedir.      1970 li yıllardan  itibaren bu alan okulumuzda eğitim vermektedir. Üniversiteye girişte meslek liselerine uygulanan katsayı uygulamasının başlatıldığı günlerde de bölümümüze rağbet  olmuştur. Alanımızda eğitim diğer tüm alanlarda olduğu gibi 10. sınıftan itibaren başlamaktadır. Dokuzuncu sınıfı başarı ile tamamlayan tüm öğrenciler okulumuzun bu alanına kayıt yaptırabilir. 10. sınıfta alanımıza yönelik teorik dersler işlenmektedir. Ancak derslerimiz günlük hayatta hemen hepimizin hayatını kolaylaştırmaya yardımcı olacak niteliktedir. Bu konuyu birkaç örnekle açıklayalım. Onuncu sınıf derslerinden Çocuk beslenmesi dersini işleyen bir öğrenci hem pratik hem de teorik olarak şu yeterliliklere sahip olur: Anne sütünün önemi, besin öğelerinin altı adet olduğunun yediklerimizin içinde bulunan bu besin öğelerinin hepsinin ayrı ayrı adları olduğunu, bebeği büyütürken ek besinlere ne zaman başlanacağını, neden ne kadar yenmesi gerektiğini yani porsiyon miktarlarını.tek yönlü beslenmenin sakıncalarını rahatlıkla öğreneceklerdir.Başka bir önemli dersimiz ise ''Gelişim Alanları'' bu dersi alanımızın bel kemiği olarak adlandırmak mümkündür. Çünkü 0-12 yaş çocuğunun fiziksel, psiko-motor, zihinsel, dil, sosyal, duygusal, ahlak, cinsel gelişiminin aşamalarını basamak basamak burada öğrenirler.Öğrendikleri bu bilgileri 11.ve 12.sınıfta uygulama yaparken kullanırlar.   10. sınıf meslek dersleri: Gelişim Alanları, Çocuk Beslenmesi, Anne Çocuk Sağlığı, Erken Çocuklukta Özel Eğitimde İlke ve Kurumlar, Çocuk Ruh Sağlığı, Çocuk Etkinliklerinde Müziktir. Bunun yanında kültür dersleride görmektedir öğrencilerimiz. Meslek ve kültür derslerinden başarılı olanlar bir üst sınıfa geçmekte ve burada da dallara ayrılmaktadırlar.Bizim alanımıza ait iki adet dal bulunmaktadır.Bunlar; Erken Çocukluk ve Özel Eğitim Dallarıdır. Öğrenci sayısı yeterli olduğu durumlarda, çevre olanakları da uygunsa her iki dala yönelikte okulumuz da eğitim verilmektedir. Erken Çocukluk Dalını tercih eden çocuklarımız Okul öncesi eğitim kurumlarında (Ana okulu, ana sınıfı, kreş, yuva) çalışabilecek şekilde eğitim almaktadırlar. Özel Eğitim Dalını tercih eden öğrencilerimiz ise tüm engel gruplarının (zihinsel, bedensel, görme, işitme, Öğrenme güçlüğü gösterenler, Üstün zekalılar, konuşma engelliler) eğitimlerine yönelik eğitim almaktadırlar. Okulumuzda dört yıl eğitim gördükten sonra mezun olan öğrencilerimiz alanları ile ilgili yüksekokula sınavsız geçiş hakkına sahip olmakla beraber, üniversite sınavını kazanmaları durumunda dört yıllık fakültelere gitme imkanlarına sahiptirler. Kendi alanları ile ilgili tercih yaparlarsa ek puandan da faydalanabileceklerdir. Bunun dışında özel okulöncesi eğitim kurumlarında ve özel özel eğitim kurumlarında öğretmen veya öğretmen yardımcısı olarak çalışabilmektedirler. İş bulma imkanlarımızı şu cümle ile özetlemek istiyorum. ''İnsan nesli devam ettiği sürece, bizim alanımıza duyulan ihtiyaç da devam edecektir.'' Ancak şunuda belirtmeden geçemeyeceğim alanımızı tercih eden öğrencilerimiz genel olarak 0-6 yaş çocuğunun eğitimine yönelik bilgiler almaktadır. 0-6 yaş dönemi zihinsel gelişimin %60 nın tamamlandığı bir dönemdir. Bu dönemle ilgili olarak ünlü düşünür Piaget derki; çocuklar beyaz bir levha gibidir. Üzerine ne yazarsanız ileride onu okursunuz. İşte geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın en iyi şekilde eğitim alabilmeleri için biz çocuk gelişimcilere çok iş düşmektedir. Yapılan araştırmalar şunu bizlere göstermiştirki gelişmiş ülkelerin okul öncesi eğitimleşme oranı çok yüksektir. Bazı örnekler verecek olursak; Japonya da üç yaşından itibaren okul öncesi eğitime devam etmek zorunludur. Oranı ise %98 dir. İngeltere, Fransa ve Almanya'da bu oran %70 civarındadır. Küçücük yaştan itibaren ellerimize teslim edilen çocuklarımızı yoğurup şekillendirmek biz çocuk gelişimcilere düşmektedir. Onlara şekil verirken unutmamalıyızki; özgüvenli, üretken, başarılı, mutlu, umutlu çocuklar yetiştirmek bizim yegane görevimizdir.

İşletmelerde Beceri Eğitimi

22-05-201822-05-201822-05-201822-05-201822-05-201822-05-201822-05-201822-05-201822-05-201822-05-201822-05-2018

20-04-2018

Yayın: 11.03.2013 - Güncelleme: 04.06.2020 06:10 - Görüntülenme: 2133